Rahastot

Moni on varmasti kuullut termin rahasto tai rahastosijoittaminen aiemminkin, mutta kertaus on opintojen äiti. Tästä syystä käsittelemme nyt kyseisestä aiheesta hieman tarkemminkin. Rahastot ovat osa säästämistä ja kuten moni tietää niin säästäminen on monestakin syystä hyvä homma. Rahastoja löytyy myös nykyisin todella monipuolisesti, jopa runsain määrin ja siksi oikeanlaisen rahaston valinta ei olekaan homma helpoimmasta päästä. Tästä syystä ajattelimme että asian tarkempi esittely voisi tulla tarpeeseen, sillä mitä enemmän kuluttajalla on tietoa niistä, niin on myös huomattavasti helpompaa tehdä hyviä päätöksiä.

Rahastoja löytyy monipuolisesti nykyisin!

Pankit ja rahoituslaitokset tarjoavat nykyisin siis todella monipuolisesti ja upeasti erilaisia rahastovaihtoehtoja.

Rahastoja on esimerkiksi olemassa esimerkiksi omaisuusluokkiin, joka sijoittaa esimerkiksi raaka-aineisiin, kiinteistöihin, korkoihin, metsään tai osakkeisiin.

Tarjolla on myös maantieteelliselle alueille sijoittavat rahastot, jotka sijoittavat Suomeen, Pohjoismaihin, Eurooppaan, Yhdysvaltoihin, Japaniin tai vaihtoehtoisesti rahastoa voi myös laajasti hajauttaa.

On myös olemassa rahastoja, jotka hyödyntävät erityistä strategiaa. Tämä tarkoittaa sitä, että ne sijoittavat laatuyhtiöihin, arvo yhtiöihin, kasvuyhtiöihin, osinkoyhtiöihin tai sitten niiden yhdistelmästrategialla.

Kaikki edellä mainittu saattaa äkkiseltään tuntua todella monimutkaiselta ja hankalasti ymmärrettävältä asialta. Sitä rahastot eivät kuitenkaan ole ja siksi pyrimme nyt avaamaan niiden toimintatapaa hieman tarkemmin.

Karkeasti yleistettynä voisikin sanoa että siinä vaiheessa kun ollaan valitsemassa itselleen oikeanlaista rahastoa, niin ainakin seuraaviin seikkoihin kannattaisi kiinnittää huomiota:

 1. Onko harkittavalla rahastolla olemassa sijoitusstrategiat ja jos on, niin ovatko ne hyvin perusteltu?
 2. Onko rahaston salkunhoitaja itse sijoittanut myös omia rahojaan hoitamaansa rahastoon?
 3. Onko kyseisellä rahastolla kuin myös sen salkunhoitajallakin näyttöjä siitä, että kyseinen rahasto on menestynyt pitkällä aikavälillä?
 4. Mitkä ovat rahaston todelliset kulurakenteet?
 5. Onko harkittu rahasto aktiivinen eli toisin sanoen, onko siinä suuria poikkeavuuksia eri vertailuindekseihin?

Nämä ovat siis kysymyksiä, joita kannattaa esittää itselleen silloin kun ollaan valitsemassa aktiivista rahastoa. Kannattaa kuitenkin muistaa että rahastoja on olemassa niin aktiivisia, passiivisia kuin myös piiloindeksoituja.

Siinä vaiheessa jos harkitaan passiivista indeksirahastoa niin hyviä kysymyksiä esittää itselleen ovat seuraavat:

 • Minkälaiset juoksevat kustannukset kyseisellä rahastolla on?
 • Kannattaa myös tsekata rahaston merkintä- sekä lunastuspalkkiot
 • Onko rahaston indeksirahaston tuotto jäänyt kauas indeksin tuotosta?
 • Tarjoaako rahasto verotehokasta kasvuosuutta?
 • Mitkä ovat kyseisen rahaston sijoituskohteen todelliset tuotto-odotukset?

Tutustu rauhassa rahastojen maailmaan ja tule tutuksi sen kanssa!

Ymmärrettävää kyllä, myös nuo edellä mainitsemani asiat saattavat tuntua hankalilta jos ei ole lainkaan aiemmin tutustunut rahastoihin. Nuo laatimamme pienet listaukset ovat kuitenkin sellaisia, jotka kannattaa vaikka ottaa mukaan kun menee keskustelemaan tarkemmin rahasto sijoittamisesta esimerkiksi omaan pankkiin.

On nimittäin todella hyvä asia, jos rahastosijoittamista harkitseva henkilö osaa esittää oikeanlaisia ja hyviä kysymyksiä. Jos tuntuu että vastaukset eivät miellytä, ole ammattimaisia tai salkunhoitajalla tai rahoituslaitoksella ei itsellään ole tarpeeksi tietoa tarjoamastaan rahastosta, niin silloin kannattaa ottaa pieni aikalisä ja miettiä että onko kyseinen rahasto sittenkään itselle juuri se parhain mahdollinen?

Mikä rahasto on?

Vaikka rahasto terminä on varmasti monille tuttu niin kuinka moni ihan oikeasti sitten tietää että mitä se tarkoittaa? Rahasto on siis yksinekertaisesti selitettynä eri arvopapereista koostuva rahasto ja sen omistavat siihen sijoittaneet sijoittajat omien rahasto-osuuksiensa suhteessa. Rahastoja hoitavat aina rahastoyhtiö sekä salkunhoitaja ja onkin ensiarvoisen tärkeää että rahastoilla on asiantunteva ja osaava salkunhoitaja. Ammattitaitoinen salkunhoitaja voi nimittäin vaikuttaa suurestikin rahaston menestykseen ja tuottoon.

Kuten moni tietää niin eri säästämistapoja useita ja rahastosijoittaminen on yksi hyvä vaihtoehto, jos kuukausittaisten menojen jälkeen jäljellä on vielä ylimääräistä rahaa. Monet sijoitusasiantuntijat suosittelevatkin ns. normaalille perushepuille niin sanottua edullista indeksirahastoa, sillä ne ovat yleensä se kaikkein paras tapa sijoittaa pitkäaikaisesti.

Kaiken lisäksi rahastosijoittaminen on todella vaivatonta ja siihen ei edes tarvitse irrottaa suuria summia kuukausittain. Rahastosijoittamisen voikin aloittaa menestyksekkäästi jopa niinkin pienellä summalla kun 50 100 euroa kuukaudessa. Indeksirahastot ovat siis varteenotettava vaihtoehto, mutta tämän lisäksi myös yhdistelmärahasto on monien suosikki ja syykin tähän on todella selvä. Niissä nimittäin pystytään minimoimaan kulut todella optimaalisesti.

Miksi rahastoista on sitten tullut niin suosittuja?

Rahastot ovat helppo ja vaivaton tapa aloittaa sijoittaminen monestakin syystä. Ensinnäkin ne ovat vaivattomia ja toiseksi esimerkiksi Suomessa todella moni suomalainen pankki tarjoaa niitä omille asiakkailleen. Onkin todella helppoa valita itselleen sopiva rahasto ja antaa pankin hoitaa sitä. Moni on valinnut varainhoitorahaston, joka on siis aktiivisesti hoidettu rahasto. Varainhoitorahasto sijoittaa siis sijoittajan rahat muihin rahastoihin, mutta sijoitukset hajautetaan laajalle alueelle, jonka ansiosta sijoittaja saa sekä osake- kuin myös korkosijoituksia, maantieteellistä hajautusta ja tämän lisäksi myös toimialan mukaista hajautusta.

Säästäminen ja erilainen sijoittaminen ovatkin hyviä siltoja kun tavoitellaan turvattua ja vauraampaa tulevaisuutta. Koska nykyisin esimerkiksi pankeilla on olemassa todella hienosti henkilökuntaa ja asiantuntemusta esimerkiksi sijoittamiseen liittyen, niin sijoittaminen sopii loistavasti myös lihan aloittelevallekin henkilöille. Alkuun riittääkin vain 25 – 100 euron kuukusibujetti, mielenkiinto rahastosijoittamiseen, sekä innostus.

Suomen Top 10- yhdistelmärahastoja ovat seuraavat:

 1. OP-Maltillinen
 2. OP-Varovainen
 3. Nordea Säästö 25
 4. Nordea Säästö 50
 5. Danske Invest Kompassa 25
 6. OP-Rohkea
 7. FIM Varainhoito 70
 8. Nordea Vakaa Tuotto
 9. Säästöpankki Korko Plus
 10. Danske Invest Kompassi 50

Tutustu myös näihin sivuihin:

Lainasivut.fi © 2019 Twitter Evästekäytäntö Tietosuojakäytäntö