Säästäminen

Nyt käsitellään sellaista aihetta kun säästäminen. Se onkin varmasti jokaiselle meistä jossakin vaiheessa elämää tutuksi tullut asia. Säästäminen ei kuitenkaan ole aina asia helppoa ja tästä syystä ajattelimme että voisimmekin kertoa lukijoillemme muutamia vinkkejä siihen liittyen.

Säästäminen kannattaa aina!

Säästäminen ainakin jossakin muodossa voi olla hyvä idea kaikille, sillä jokaisella kannattaisi olla pieni puskurirahasto yllättäviä elämäntilanteita varten.

Yllättäviä ja odottamattomia elämäntilanteita voivat olla vaikka jonkun kalliimman kodinkoneen rikkoutuminen, yllättävä sairastuminen tai vaikka joku suurempi lasku jota ei ole osannut odottaa. Edellä mainitun kaltaisiin tilanteisiin varautuminen voikin olla hyvä idea ihan meille kenelle tahansa, sillä niin säästetään omia hermoja, jos jotakin yllättävää tapahtuu.

Miksi säästäminen on hyvä idea?

 1. Jäät työttömäksi tai sairastut vakavasti
 2. Postiluukusta tipahtaa yllättävä lasku tai kodinkone menee rikki
 3. Koti tarvitsee remonttia yllättäen mutta pikaisesti
 4. Haluat lähteä unelmiesi lomalle
 5. Haluat muuten vain pitää ns. pahan päivän rahalle puskurirahastoa

Säästäminen ei ole vaikeaa tai vaivalloista!

Vaikka monesti ajatellaan että säästäminen on hankalaa, niin muutaman perus vinkin avulla siitä tulee huomattavasti helpompaa ja jopa palkitsevaa, kun huomaa tilin saldon pikkuhiljaa kasvavan. Moni onkin huomannut että säästäminen on suorastaan mukavaa, sillä pieni rahavarasto tuo kummasti turvaa tullessaan.

Ihan ensimmäiseksi kannattaa tarkastella säästämistä aloittaessa sitä, että minkä verran omat kuukausittaiset tulot ja menot ovat. Tämä yksin antaakin jo aika hyvin osviittaa sen asian suhteen, että paljonko kuukausittain olisi varaa laittaa sivuun rahaa. Joskus laskelma voi kuitenkin osoittaa karun totuuden ja kertoa että rahaa ei jäisi lainkaan säästöön laitettavaksi. Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen, sillä myös tämän asian voi korjata helposti tekemällä pieniä muutoksia arkeensa.

Tällaisessa tapauksessa tuleekin pyrkiä sopeuttamaan omia kulutustottumuksia kuukausittaisiin menoihin. Seuraava askel säästämisen suunnittelussa on se, että miettii kaikessa rauhassa haluaako säästää rahaa niin sanotulle normaalille päivittäisessä käytössä olevalle pankkitililleen, vaiko avataanko säästämistä varten erillinen säästötili?

Hyvin usein erillisen säästötilin avaaminen voi olla hyvä idea, sillä ensinnäkin siihen voi tehdä erilaisia rajoituksia, niin että rahaa ei sieltä voi nostaa samalla tapaa kuin normaalilta pankkitililtä. Tämän lisäksi säästötileillä on myös yleensä olemassa paremmat korot, jotka kuin huomaamatta lisäävät säästettyjen rahojen pääomaa.

Rahaa voi säästää esimerkiksi seuraavilla pienillä ja varsin yksinkertaisilla muutoksilla päivittäin:

 • Ottamalla töihin itse tehdyt lounaan mukaan
 • Keittämällä kahvit itse
 • Vähentämällä spontaanien pikku ostosten tekoa
 • Tekemällä kuukausi budjetin
 • Kilpailuttamalla sähkö- ja puhelin Ja internet sopimukset
 • Hyödyntämällä alennusmyyntejä
 • Käyttämällä kauppalistaa

Edellä mainittu lista auttaa jo pitkälle, kun halutaan karsia turhia menoja. Pienistä puroista syntyy suuri virta sanonta on totta, sillä niistä muutamista euroista voi kuukauden mittaan kertyä yllättävän suuri summa rahaa!

Tarkastele kriittisesti omia kulutustottumuksiasi!

Kuten tuossa jo aiemmin mainittiin, niin säästäminen lähtee kuitenkin yleensä ihan ensimmäiseksi siitä että mietitään niitä omia menoja ja sitä, että mistä kenties voisi hieman karsia. Todella monella meistä on nimittäin sellainen tilanne, että kuukausittaisista menoista löytyisi myös helposti karsittavaa. Toki näin ei asianlaita ole ihan kaikilla ja se on sitten asia erikseen.

Jos kuitenkin tuntuu että kuukaudessa rahaa menee helposti ja kuin huomaamatta muutamia kymppejä tai satasia johonkin täysin turhanpäiväiseen, niin nuo rahat kannattaisi ehdottomasti siirtää jo palkkapäivänä erilliseen säästötilille. Tässä voisikin hyvänä apuna olla suoraveloitus jolla haluttu rahasumma siirtyy automaattisesti joka kuukausi, palkka- tai eläkepäivänä suoraan säästötilille.

Monella pankilla on myös nykyisin käytössään niin sanottu säästölipas tai säästöpossu toiminto, jossa rahaa siirtyy pieni summa säästöön joka kerta kun maksetaan kortilla. Koska rahaa siirtyy säästöön aina kortilla maksaessa esimerkiksi euro tai pari, niin sitä ei edes oikeastaan huomaa. Pikkuhiljaa kuitenkin voi huomata että säästötilille on kertynyt mukava summa.

Säästäminen on mukavaa ja palkitsevaa!

Todella monen mielestä säästäminen saattaa kuitenkin kuulostaa negatiiviselta asialle, mitä se ei suinkaan ole. Säästäminen ei nimittäin missään nimessä tarkoita sitä etteikö elämässä saisi tehdä enää ikinä mitään kivaa ja että kaikki ylimääräinen tulisi säilöä jollekin erilliselle säästötilille. Tämä ei siis suinkaan ole säästämisen idea, vaan se että sellaiset rahavarat jotka helposti käytetään ns. turhanpäiväisyyksiin, saataisiin ohjattua erilliselle pankkitilille.

Säästämisen voi myös aloittaa todella pienillä kuukausittaisella summilla, eli vaikkapa ihan viidellä tai kymmenellä eurolla ja sitten jos oma taloudellinen tilanne parantuu, niin kuukausittaista summaa voi helpostikin nostaa. Kuitenkin jopa viiden tai kymmenen euron kuukausittainen säästäminen on nimittäin parempi kuin ei mitään. Jos mietitään vielä sitä, että kuinka monella tuo edellä mainittu pieni rahasumma voi hyvinkin helposti mennä johonkin täysin tarpeettomaan ostokseen. Asiaa voi miettiä vaikkapa näin, että kuukauden aikana voi jättää ostamatta kaksi suklaapatukkaa tai iltapäivälehden, se yksinään on jo kattanut tuon viiden tai kymmenen euron kuukausisäästön.

Pistä sivuun mahdollisimman paljon joka kuukausi!

Totta kai jos vain pystyy, niin aina kannattaa laittaa sivuun mahdollisimman paljon. Eli vaikka juuri sillä hetkellä elämässä tuntuisikin että kaikki sujuu kuin tanssi vain ja tummia pilviä ei taivaalla näy, niin mitä luultavimmin jossakin vaiheessa meidän kaikkien eteen tulee joku yllättävä menoerä. Silloin on huomattavasti mukavampaa jos itsellä löytyy myös tarpeeksi rahaa näiden yllättävien kulujen kattamiseen. Toki jos asianlaita ei ole näin, eli rahaa ei ole tullut laitettua sivuun, niin sekään ei tänä päivänä enää ole mikään katastrofi. Nykyisin nimittäin netistä löytyy todella hienosti uusia lainapaikkoja, jotka auttavat juuri edellä mainitun kaltaisissa tilanteissa.

Jos taas omaa tulo- ja menoarviota tarkastellessa käy ilmi, että omat kuukausittaiset tulot ja menot menevät plusmiinusnolla tai jopa miinusmerkkiseksi, niin silloin kannattaa myös kiireesti ruveta miettimään että mihin kummaan ne omat rahat oikein hupenevat? Hyvä tapa selvittää tämä, on pitää yksinkertaista kirjanpitoa viikko tai pari. Toisin sanoen säilyttää kaikkien ostostensa kuitit ja merkitä ne ylös. Tämä jos mikä kertoo nimittäin varsin inhorealistisesti sen, että mihin kaikkeen rahaa tulee käytettyä. Tämä toimenpide saattaa myös herättää, sillä silloin huomaa että onko todellakin kaikki ostettu tarpeellista ja sellaista jota ilman et voi pärjätä.

Kun omat kulutustottumukset ovat selvillä niin on myös huomattavasti helpompi säästää rahaa. Suurimmaksi osaksi säästämisessä onkin kysymys omien kulutustottumuksiensa tarkkailusta ja joskus myös kontrolloimisesta. Eli kuten vanha sanontakin sen sanoo: “Ei ne suuret tulot, vaan ne pienet menot”.

Tutustu myös näihin sivuihin:

Lainasivut.fi © 2020 Twitter Evästekäytäntö Tietosuojakäytäntö