Säästötilit

Tämän artikkelin tavoite on avata termiä säästötili. Se on siis yksinkertaisesti kuvailtuna säästämiseen tarkoitettu pankkitili. Kun rahat lepäävät säästötilillä, niin ne keräävät korkoa. Niistä kertyvä korko maksetaan tilinhaltijalle vuosittain. Luonnollisesti, mitä enemmän rahaa säästötilille on talletettu, sitä enemmän myös korkoa kertyy. Kannattaa kuitenkin huomioida, että useimpiin säästötileihin liittyy myös erilaisia ehtoja. Ne voivat rajoittaa esimerkiksi sitä minkäverran tililtä on mahdollista tehdä nostoja, tai sitä minkä aikaa rahan on oltava säästötilillä ennen kuin rahaa voi nostaa.

Vertaile säästötilien ominaisuuksia!

Myös säästötilien vertailu kannattaa, sillä ne tarjoavat rahoituslaitos ja pankkikohtaisesti erilaisia etuja. Todella moni tyytyykin avaamaan säästötilin omaan kivijalkapankkiinsa, vaivautumatta vertailemaan niitä. Joskus voi kuitenkin olla niin, että se paremmat edut mukanaan tuova säästötili olisikin jossakin muualla kuin omassa pankissa.

Kannattaa siis todellakin sisäistää se, että säästötilien korot, ehdot kuin myös muutkin rajoitukset voivat vaihdella todella paljon eri toimijoiden kesken. Tästä syystä vertailu kannattaa ja on suorastaan suotavaa myös tässä tapauksessa. Sillä ihan varmasti jokainen meistä haluaa löytää sen parhaiten tuottavan ja hyväehtoisimman säästötilin itselleen.

Vertaile ainakin seuraavat asiat:

  1. Tilin lupaama korko?
  2. Tilin nostorajoitukset ja voiko niitä personoida?
  3. Miten nopeasti rahat voi halutessaan nostaa säästötililtä?

Silloin kun rahaa ollaan pistetty ns. sivuun, pahanpäivänvaralle jollekin säästötilille, niin kannattaa huomioida että rahat eivät siis välttämättä ole kovinkaan nopeasti nostettavissa. Riippuukin ihan säästäjän tekemästä sopimuksesta, kuin myös pankista tai rahoituslaitoksesta, että miten nopeasti rahat ovat saatavilla. Tämän takia kannattaa jo säästötiliä avatessa miettiä tarkoin se että miten nopeasti ajattelee tarvitsevansa rahat tulevaisuudessa? Vai onko säästäjällä kenties jossakin muualla säästöjä, jotka voi käyttää tiukan paikan tullessa eteen?

Säästäminen onkin todella yleistä ja hyvä niin, sillä pieni puskurirahasto ei ole haitaksi kenellekään, päinvastoin. Monet hyödyntävätkin juuri säästötilejä säästöilleen, sillä ne ovat ehkäpä se perinteisin ja turvallisin tapa säilöä säästettyä rahaa.

Syitä avata säästötili:

  • Säästetty raha kasvaa korkoa
  • Säästötili on turvallinen tapa säästää
  • Säästäminen tuo turvaa

Säästötili on eri asia kuin käyttötili!

Säästötili ei siis ole sama asia kuin käyttötili, joka toimii arjen kulujen rahoittamiseksi. Yleensä käyttötilille myös maksetaan palkat, eläkkeet tai vaikka opintotuet. Maksukortti ja käyttötili kulkevat myös käsi kädessä, eli käyttötililtä rahan nostaminen on äärimmäisen helppoa.

Säästötilin hyviä puolia onkin juuri se, että sieltä rahan nostaminen ei onnistu useimmissa tapauksissa ihan tuosta vain. Säästötilille kertyviä rahavaroja ei olekaan tarkoitus käyttää päivittäiseen kulutukseen.
Säästötileihin yleisesti liitetyt nostorajat myös määrittelevät sen, kuinka monta kertaa tai kuinka paljon rahaa säästötililtä voidaan nostaa jonkin tietyn ajan kuluessa.

Säästötilin avulla säästämisestä tulee kuitenkin hieman helpompaa, sillä kuluttajan ei tarvitse stressta esimerkiksi sitä että vahingossa hölväisi säästöjään johonkin spontaaniin ostokseen. Rahat ovat siis turvassa säästötilillä.

Säästötili voi parhaassa tapauksessa tuoda hyvän korkotuoton säästöille!

Kuten jo tuossa aiemmin mainittiin, niin säästötilien korot vaihtelevat pankki ja rahoituslaitos kohtaisesti. Tämä onkin siis juuri se syy, miksi säästötilien vertailu kannattaa. Kilpailun koventuessa perinteisten kivijalkapankkien säästötilit eivät siis aina olekaan se parhain ja tuottavin vaihtoehto kun tavoitellaan hyvää korkotuottoa ja hyviä ehtoja. Säästötilien korko on yleisesti ottaen aina sidottu joko viitekorkoon, tai se voi myös olla kiinteä. Säästötilin koron vertailu on siis ensiarvoisen tärkeää, sillä paras mahdollinen tuotto on ihan varmasti jokaisen säästäjän tavoite!

Kannattaa myös huomoida se että mille summalle säästötilin korko lasketaan, riippuu täysin tarjoajasta. Hyvin yleistä on, että korko lasketaan päiväsaldolle, eli toisin sanoen päivittäin tilillä olevalle rahasummalle. Jostkut tarjoajat taas voivat laskea koron aina kuukauden alimman saldon perusteella. Myös tämä on asia joka kannattaa tarkistaa.

Säästötilin korko maksetaan yleensä vuosittain. Eli toisin sanoen, säästötililtä saadut korkotuotot maksetaan säästäjälle kerran vuodessa. Tämä myös niissä tapauksissa joissa säästötilin korko lasketaan päivä- tai kuukausisaldoa käyttäen. Jotkut säästötilit kuitenkin maksavat säästötilin korkotuoton kuukausittain säästäjälle. Yksi tällainen on esimerkiksi S-Pankki ja selvää on, että tämä taktiikka on otettu käyttöön siksi että halutaan houkutella lisää asiakkaita. Monet säästäjät ovat nimittäin aika lyhythermoista porukkaa ja haluavat nähdä korkotuottoa joka kuukausi tilillään!

Säästötilien korkotuotosta täytyy maksaa lähdeveroa!

Suomessa säästötilien korkotuotosta täytyy maksaa lähdeveroa. Kaikeksi onneksi säästäjän itsensä ei tarvitse kuitenkaan itse huolehtia verojen maksamisesta. Säästötilin tarjoava rahoituslaitos tai pankki pidättää verot automaattisesti, toimittaen ne myös verottajalle. Tämän takia hahmottaakseen sästötilin todellisen tuoton, täytyy ottaa huomioon myös tämä veroituksellinen seikka. Useimmilla toimijoilla säästätiliin on myös saatavilla talletussuoja. Tämä on myös yksi niitä seikkoja, joka kannattaa tarkistaa jo siinä vaiheessa kun on etsimässä itselleen sopivaa säästötiliä.

Säästötililin avulla säästäminen onkin helppo ja turvallinen tapa kasvattaa pesämunaa. Tästä syystä se onkin yksi suosituimmista säästötavoista. Kaiken lisäksi korkotuottoa säästöille kertyy kuin huomaamatta, myös sellaisessa tilanteessa jossa ei mistään jättisuurista summista puhuttaisikaan.

Tutustu myös näihin sivuihin:

Lainasivut.fi © 2019 Twitter Evästekäytäntö Tietosuojakäytäntö