Vertaislaina – mikä se on?

Nyt kerromme hieman enemmän siitä että mikä on vertaislaina. Vertaislaina ei välttämättä terminä ole kovinkaan tuttu monelle lainan hakijalle, jonka takia sitä kannattaakin avata hieman enemmän. Vertaislainahan tunnetaan yleisesti nimellä peer-to-peer (p2p), eli kyseessä on yksi joukkorahoituksen muodoista. Tässä rahoitustavassa siis yksityishenkilöt lainaavat rahaa toisilleen sopimiensa lainaehtojen puitteissa, niin että mukana ei ole mitään pankkia tai rahoituslaitosta. Vertaislaina on siis lainaajalle, mutta myös sijoittajalle sopiva mielenkiintoinen lainausmuoto, jossa varsin perinteinen lainaaminen on vain muokattu hieman modernimpaan ja turvallisempaan muotoon.

Kaikki alkoi vertaislainasta!

Vertaislainahan on oikeastaan kaikkien lainojen esi-isä, sillä sen voisi sanoa olevan myös se kaikkein vanhin rahanlainaus muoto. Ihmisethän ovat vuosisatojen ajan lainanneet toisilleen rahaa ja sopineet keskenään sitten lainaehdoista. Nykyisin kuitenkin kun rahoituslaitokset ovat hyvin pitkälle löydettävissä myös netistä, löytyy myös vertaislainoja netin syövereistä varsin mukavasti. On myös todella upea asia että nykyisin löytyy myös sellaisia sivustoja jotka vertailevat näitä vertaislainoja, sekä mahdollistavat sen että niiden hakeminen ja edullisimman tarjouksen löytyminen on suhteellisen helppoa! Nämä tämän kaltaiset sivustot myös yleensä hoitavat kaikki hallinnolliset asian lainaajan ja lainanantajan puolesta, jonka takia ne ovat helppoja, käteviä sekä turvallisia käyttää!

Vertaislainoja löytyy nykyisin myös netistä!

Netissä vertaislainojen vertailu tapahtuu niin että samalla tavalla kuin muitakin lainoja tai luottoja haettaessa, eli rahoituksen tarpeessa oleva henkilö täyttää lainahakemuksen ja saa sitten itselleen vertailupalvelusta riippuen joko yhden tai useampia eri lainatarjouksia.
Tämän jälkeen lainanhakijan tulee sitten käydä läpi saamansa lainatarjous ja miettiä että ovatko sen ehdot ja kulut sellaisia jotka hän voi hyvillä mielin hyväksyä. Vertaislainojen ehtoja voi myös joissakin tapauksissa pyrkiä neuvottelemaan itselleen edullisimmaksi, sillä niiden kohdalla lainaehdot ovat hieman joustavampia kuin muiden lainojen ja luottojen kohdalla.

Onko vertaislaina hyvä vaihtoehto kun tarvitaan rahoitusta?

Vertaislaina voikin olla ihan yhtä hyvä vaihtoehto kuin joku muukin luotto tai laina, sillä kun asia hoidetaan esimerkiksi jonkun vertaislainoja välittävän sivuston, kautta hoitaa se siis yleensä myös kaikki tarvittavat lakihallinnolliset seikat – sekä lainanhakijan kuin myös lainanantajankin puolesta. Tällä varmistetaan siis että sopimukset ovat lainmukaisia ja oikeellisia, jolla siis turvataan kummankin osapuolen selusta hyvin.

Vertaislainoissa korot perustuvat siis yleensä ns. huutokauppa systeemiin – eli lainanantajat tavallaan joutuvat kilpailemaan lainojen rahoittamisesta. Jos siis rahoittaja hinnoittelee itsensä todella korkeaksi, ei hänelle tule todennäköisesti riittämään asiakkaita.

Samalla tavalla kuin muissakin lainoissa ja luotoissa, myös vertaislainoissa lainanhakijan oma taloudellinen tilanne vaikuttaa lainatarjoukseen. Toisin sanoen mitä parempi ja vakavaraisempi lainanhakijan tilanne on, sitä edullisempi vertaislaina hänelle on myös usein tarjolla. Tästä syystä varsinkin vertaislainojen kohdalla kannattaa todella etsiä kaikki oleellinen tieto siitä omasta taloudesta sen tilanteesta, sekä pyrkiä tuomaan esiin niitä seikkoja jotka osoittavat lainanantajalle että kyseessä on luotettava ja asiansa hyvin hoitava henkilö johon voi luottaa.

Vertaislainojen takaisinmaksuajat ja muut ehdot

Vertaislainoissa takaisinmaksuaika on yleisesti ottaen jotakin välillä 2 – 7 vuotta, mutta useimmissa tapauksissa lainanantajat myös hyväksyvät sen jos lainanottaja haluaa maksaa velan takaisin nopeammalla aikataululla. Useimmissa tapauksissa tämä on vielä mahdollista ilman lisäkulujen syntymistä. Myös vertaislainoissa rahat ovat saatavilla myönteisen lainapäätöksen saavuttua varsin nopealla aikataululla, eli jopa saman päivän aikana.

Yleensä vertaislainaa saadakseen, hakijan täytyy olla täysi-ikäinen Suomessa asuva Suomen kansalainen, jolla ei ole maksuhäiriömerkintöjä luottotiedoissaan. Ja kuten tuossa jo aiemmin myös mainittiin, se että oma taloudellinen tilanne on vakaa ja sen pystyy myös osoittamaan lainanantajalle, parantaa myös yleensä selkeästi mahdollisuuksia saada itselleen edullinen vertaislaina.

Miksi sitten vertaislaina olisi parempi idea kuin jonkun suuren rahoituslaitoksen myöntämä laina tai luotto?

Hyvin usein vertaislaina saattaa olla edullisempi, sekä ehdoiltaan joustavampi lainamuoto kun sitä verrataan muihin markkinoilta löytyviin lainoihin sekä luottoihin. Vertaislainoissa ei yleensä myöskään ole minkäänlaisia piilokuluja ja niiden ehdot sekä kulut ovat monesti helpommin neuvoteltavissa kuin suurien rahoituslaitosten luottojen/lainojen kulut ja korot.
Vertaislaina toimintaa löytyy nykyisin netistä myös todella kiitettävästi ja nämä palvelut siis toimivat sijoittajan ja lainaajan välikätenä. Suomalaisilla vertaislainamarkkinoilla toimivat esimerkiksi sellaiset luotettavat ja tunnetut nimet kuin:

  • Fixura
  • Fellow Finance
  • AuroraX
  • Eurovippi
  • Lainaaja.fi (Vertaislaina Oy)
Lainasivut.fi © 2019 Twitter Evästekäytäntö Tietosuojakäytäntö